Դեղերի նկարագրություն

Եղվարդի գործը ծածկադմփոց չի արվի

«Մեզ հաջողվեց լոկալիզացնել վարակի օջախն ու կանխել դիզինտերիայի զարգացումը»,–հստակեցրեց նախարարը՝ հավելելով, որ ուսումնասիրությունը պարզել է, որ թունավորման պատճառը դիզինտերիան է, որը հաճախ կարող է առաջանալ կենցաղում սանիտարահիգիենիկ որոշակի պայմանները չպահպանելու պատճառով։ «Ընդհանրապես դիզինտերիան համարվում է կեղտոտ ձեռքերի հիվանդություն։ Եվ այս դեպքը արտառոց էր թվաքանակի իմաստով»,–նշեց նախարարը։
Հիմա ո՞րն է երեխաների թունավորման պատճառը՝ սննդամթե՞րքը, թե՞ այլ բան։ «Հարցին կպատասխանեն իրավապահ մարմինները»,–համառոտեց Արմեն Մուրադյանը՝ միաժամանակ հստակեցնելով, որ հաստատ է մի բան. վարակը ջրի միջոցով չի տարածվել։
Հնարավո՞ր է, որ պատճառը այն նրբերշիկն է, որ դեպքի նախօրեին տրվել է մանկապարտեզում։ Սա էլ, ըստ նախարարի, դեռ պարզ չէ։ Բայց կա առողջապահության նախարարի 2013 թվականի հրամանը, որը կանոնակարգում է, թե ինչ սնունդ կարող է ստանալ նախադպրոցական երեխան, իսկ երշիկեղենի օգտագործումը մանկապարտեզների ճաշացանկում ընդհանրապես արգելված է։
Հետաքրքիր է, իսկ ինչու է երշիկեղենն արգելված, արդյոք ա՞յն պատճառով, որ նախարարությունն ինքը քաջատեղյակ է, թե ինչպես է երշիկ արտադրվում, կամ՝ նախարարությունն ինքը կասկածներ ունի երշիկեղենի արտադրական գործընթացների հետ կապված։
Զարգացած երկրներում ինչպե՞ս է այս խնդիրը կարգավորվում, այնտե՞ղ էլ են «հակված», որ մանկահասակ երեխաները կթունավորվեն երշիկեղենից, եւ արգելում են դրա գործածումը նախադպրոցական կրթական հաստատություններում։ «ՀՀ»—ի այս հարցադրումներին ի պատասխան նախարարն ասաց, թե դիետոլոգները եւ սննդի մասնագետներն են որոշում, թե ինչ է ցանկալի, որ ուտեն մինչեւ 5 տարեկան երեխաները, կամ՝ ինչն է նրանց համար օգտակար, ինչ կալորիականությամբ սնունդ ընդունելը եւն։ Եվ երշիկեղենը այս ցանկում չկա, ցանկալի չէ, որ լինի։ Ու այս նորմը համապատասխանում է միջազգային չափանիշներին։
Լրագրողներից մեկի այն մտահոգությանը, թե հնարավո՞ր է, որ գործը ծածկադմբոց անեն եւ չպատժեն իրական մեղավորներին, նախարարը վստահ պատասխանեց. «Գործը ծածկադմբոց չի արվի, քրեական գործի հարուցումը խոսում է նաեւ այն մասին, որ հարցի պատասխանները լինելու են լիարժեք»։
Արմենուհի ՄԵԼՔՈՆՅԱՆ